Duiken in TODI

TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar bezoekers in optimale en veilige omstandigheden kunnen genieten van de wondere onderwaterwereld, tussen kleurrijke tropische zoetwatervissen en levensechte decorelementen. Een gigantisch duikbassin van 10 meter diep en 36 meter doorsnee, met meer dan 6.200.000 liter water en een temperatuur van 23°.

Met de BlueGill divers naar Todi

Op zondag 12 maart 2017 organiseerde de BlueGill Divers een duiktrip naar het indoor duikcentrum Todi in Beringen. Dit duikcentrum is in het najaar van 2016 geopend en vanwege de watertemperatuur van 23 graden ook een leuk uitje voor de ‘mooi weer duikers’ onder de BlueGill leden.

Een 20 tal leden, variërend in de leeftijd van 13 tot 66 jaar en een aantal niet duikende supporters maakte deze dag tot een wederom een leuk uitstapje.

Historie duiklocatie

Deze duiklocatie maakt onderdeel uit van het be-MINE project. Dit project omhelst het herbestemmen van de voormalige mijnsite van Beringen naar een toeristisch-recreatieve bestemming. Een onderdeel van dit project is het Duikcentrum.

Het indoor duikcentrum is gerealiseerd in twee grote betonnen kuipen, de ‘indikkers’ genoemd. De indikkers diende vroeger om het proceswater dat in de kolenwasserij werd gebruikt, van onzuiverheden en slib te ontdoen en vervolgens te recupereren.

De ‘grote indikker’, een gebouw van 12 meter hoog en 43 meter diameter, is omgebouwd tot een groot duikbassin en vorm het hoofdgebouw van het duikcentrum. De ‘kleine indikker’ met een diameter van 22 meter is omgebouwd tot een filterinstallatie.

Onderwater

Het hele duikcentrum is erg netjes afgewerkt. Nette kleedkamers en douches, goede verzorgde uitrusting en een restaurant. De mooie aankleding onderwater en de vele vissen maken het geheel tot een leuke en échte duikervaring.

De duikers van BlueGill hebben heerlijk genoten van de meer dan 900 vissen. Vissoorten die je onderwater tegen komt zijn o.a. Zwarte Parcu, Citroen Cichliden, Silver Dollars, Harnas Meervallen, Barbonymus Swanefeldii, Melanchroomissen en nog veel meer.

Ook tref je diverse objecten, waaronder fabricage modellen Ford auto’s, mooie rotspartijen en een onderwater bar waar de nodige pogingen zijn gedaan om een biertje te tappen. Voor zowel de doorgewinterde- als de ‘mooi weer duiker’ onder de BlueGill divers een heerlijk relaxte duik én een leuke opening voor het nieuwe duikseizoen.